Czas Przygotowywania: 45 min
Składniki:
Schab środkowy 400g
Czerwona papryka 1 sztuka
Średnia cebula 1 sztuka
Ząbki czosnku 2 sztuki
Śmietana 100ml
Oliwa z oliwek 50ml
Woda 1 szklanka
Przyprawy:
Sól 1 szczypta
Pieprz czarny 1 szczypta
Przyprawa do mięs 1 łyżka
Bulion na włoszczyźnie 1 opakowanie
Schab pokrój w plastry, rozbij lekko młotkiem i dopraw do smaku przyprawą do mięs.
Krok 2
Paprykę, cebulę oraz czosnek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.
Krok 3
Następnie podlej je śmietaną, dodaj szklankę wody oraz Bulion. Duś około 10 minut, po czym zmiksuj wszystkie składniki.
Krok 4
Sos dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 5
Na koniec obsmaż mięso z obu stron na patelni, zalej sosem, wszystko razem duś około 5 minut.
Czas Przygotowywania: 45 min
Składniki:
Filet z dorsza 600g
Ziemniaki 400g
Cebula czerwona 2 sztuki
Wędzony boczek 100g
Główka czosnku 0.5 sztuki
Oliwa z oliwek 50ml
Przyprawy:
Czarny pieprz 1 szczypta
Przyprawa do ryb 1 łyżeczka
Natka pietruszki 0.5 pęczaka
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.
Krok 4
Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.
Krok 5
W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.
Czas Przygotowywania: 45 min
Składniki:
Bakłażan 2 sztuki
Olej 4 łyżki
Orzechy włoskie 0.5 szklanki
Ząbek czosnku 2 sztuki
Przyprawy:
Garam masala 2 łyżeczki
Kolendra 1 pęczak
Natka pietruszki 1 pęczak
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.
Krok 2
Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 3
W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.
Krok 4
Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.