Smaczne Przepisy

Kotleciki schabowe z paprykowym sosem

Czas Przygotowywania: 45 min

Składniki:

Schab środkowy      400g

Czerwona papryka      1 sztuka

Średnia cebula      1 sztuka

Ząbki czosnku      2 sztuki

Śmietana      100ml

Oliwa z oliwek      50ml

Woda      1 szklanka

Przyprawy:

Sól      1 szczypta

Pieprz czarny      1 szczypta

Przyprawa do mięs      1 łyżka

Bulion na włoszczyźnie      1 opakowanie

Przygotowanie:

 

Krok 1

Schab pokrój w plastry, rozbij lekko młotkiem i dopraw do smaku przyprawą do mięs.

Krok 2

Paprykę, cebulę oraz czosnek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut.

Krok 3

Następnie podlej je śmietaną, dodaj szklankę wody oraz Bulion. Duś około 10 minut, po czym zmiksuj wszystkie składniki.

Krok 4

Sos dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 5

Na koniec obsmaż mięso z obu stron na patelni, zalej sosem, wszystko razem duś około 5 minut.

 

Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami

Czas Przygotowywania: 45 min

Składniki:

Filet z dorsza      600g

Ziemniaki      400g

Cebula czerwona      2 sztuki

Wędzony boczek      100g

Główka czosnku      0.5 sztuki 

Oliwa z oliwek      50ml

Przyprawy:

Czarny pieprz      1 szczypta

Przyprawa do ryb      1 łyżeczka

Natka pietruszki      0.5 pęczaka

Przygotowanie:

Krok 1

Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na porcje. Oprósz je przyprawą.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo). Następnie delikatnie przestudź i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz, cebule pokrój w piórka, natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie usmaż ziemniaki. Dodaj boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5

W tym samym czasie usmaż przyprawionego dorsza. Podawaj z aromatycznymi ziemniakami i lekką sałatą.

 

Bakłażan Garam Masala z ziołami i orzechami

Czas Przygotowywania: 45 min

Składniki:

Bakłażan      2 sztuki

Olej      4 łyżki

Orzechy włoskie      0.5 szklanki

Ząbek czosnku      2 sztuki

Przyprawy:

Garam masala      2 łyżeczki

Kolendra      1 pęczak

Natka pietruszki      1 pęczak

Przygotowanie:

Krok 1

Bakłażana umyj, osusz, przetnij wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop olejem.

Krok 2

Połóż na blaszce z piekarnika płaskim do dołu, zrób wykałaczką kilka dziurek w skórce bakłażana, posyp solą morską i piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Krok 3

W tym czasie czosnek, zioła oraz orzechy posiekaj i wymieszaj w miseczce.

Krok 4

Po upieczeniu odwróć i przełóż bakłażana na talerz, posyp przyprawą oraz mieszanką ziół i orzechów. Skrop olejem z pieczenia i podawaj.

 



 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl