Smaczne Przepisy

Szarlotka

Czas Przygotowywania: 120 min

Składniki:

Masa:

Kwaśne jabłka      1.5kg

Masło      30g

Cytryna      1 sztuka

Cynamon      1 łyżeczka

Ciasto:

Mąka pszenna      400g

Masło      250g

Cukier      170g

Żółtka      1 sztuka

Sól      1 szczypta

Przygotowanie:

Krok 1

Obrać i drobno pokroić jabłka. Otrzeć na nie skórkę z cytryny i posypać cynamonem. W garnku roztopić masło. Wsypać jabłka. Dusić bez przykrycia aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudzić.

Krok 2

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (wywinąć papier także na boki). W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W garnku rozpuścić masło i zalać nim zawartości miski. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żółtko. Szybko zagnieść.

Krok 3

Połową ciasta wylepić tortownicę robiąc rant o wysokości ok. 1 cm. Tortownicę oraz pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4

Włączyć piekarnik na 180 C. Na ciasto w tortownicy wyłożyć wystudzone jabłka, wysypać pozostałą część ciasta. Piec 1 h. Przed pokrojeniem wystudzić.

 

Pączki

Czas Przgotowywania: 60 min

Składniki:

Mąka pszenna      300g

Miękkie masło      60g

Cukier      30g

Mleko 3,2%      90ml

Jajka      4 sztuki

Drożdże      15g

Konfitura wiśniowa      150g

Tłuszcz do smażenia      1l

Przygotowanie:

Krok 1

Oddziel żółtka od białka. Wszystkie składniki ciasta jak mąką, miękkie masło, cukier, mleko, żółtka oraz drożdże umieść w misie od robota kuchennego.

Krok 2

Załóż końcówkę w formie haka i wyrabiaj na wolnych obrotach ok 4 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Odstaw pod przykryciem na ok 1h.

Krok 3

Podziel ciasto na porcje ok 70g i formuj małe pączki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Krok 4

Rozgrzej tłuszcz do ok 170 stopni C i smaż pączki z dwóch stron aż będą złociste i rumiane. Gotowe nadziewaj ulubioną konfiturą

 

Mazurek miodowo-orzechowy

Czas Przygotowywania: 45 min

Składniki:

Masa:

Orzechy włoskie      200g

Orzechy laskowe      50g

Miód      2 łyżki

Masło      120g

Cukier      50g

Ciasto:

Mąka pszenna      250g

Masło      120g

Cukier      50g

Jajka      3 sztuki

Proszek do pieczenia      1 łyżeczka

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Krok 2

Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Krok 5

Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl