Szarlotka
Czas Przygotowywania: 120 min
Składniki:
Masa:
Kwaśne jabłka 1.5kg
Masło 30g
Cytryna 1 sztuka
Cynamon 1 łyżeczka
Ciasto:
Mąka pszenna 400g
Masło 250g
Cukier 170g
Żółtka 1 sztuka
Sól 1 szczypta
Przygotowanie:
Krok 1
Obrać i drobno pokroić jabłka. Otrzeć na nie skórkę z cytryny i posypać cynamonem. W garnku roztopić masło. Wsypać jabłka. Dusić bez przykrycia aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudzić.
Krok 2
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (wywinąć papier także na boki). W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W garnku rozpuścić masło i zalać nim zawartości miski. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żółtko. Szybko zagnieść.
Krok 3
Połową ciasta wylepić tortownicę robiąc rant o wysokości ok. 1 cm. Tortownicę oraz pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 4
Włączyć piekarnik na 180 C. Na ciasto w tortownicy wyłożyć wystudzone jabłka, wysypać pozostałą część ciasta. Piec 1 h. Przed pokrojeniem wystudzić.
Pączki
Czas Przgotowywania: 60 min
Składniki:
Mąka pszenna 300g
Miękkie masło 60g
Cukier 30g
Mleko 3,2% 90ml
Jajka 4 sztuki
Drożdże 15g
Konfitura wiśniowa 150g
Tłuszcz do smażenia 1l
Przygotowanie:
Krok 1
Oddziel żółtka od białka. Wszystkie składniki ciasta jak mąką, miękkie masło, cukier, mleko, żółtka oraz drożdże umieść w misie od robota kuchennego.
Krok 2
Załóż końcówkę w formie haka i wyrabiaj na wolnych obrotach ok 4 minut. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Odstaw pod przykryciem na ok 1h.
Krok 3
Podziel ciasto na porcje ok 70g i formuj małe pączki. Odstaw ponownie do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Krok 4
Rozgrzej tłuszcz do ok 170 stopni C i smaż pączki z dwóch stron aż będą złociste i rumiane. Gotowe nadziewaj ulubioną konfiturą
Czas Przygotowywania: 45 min
Składniki:
Masa:
Orzechy włoskie 200g
Orzechy laskowe 50g
Miód 2 łyżki
Masło 120g
Cukier 50g
Ciasto:
Mąka pszenna 250g
Masło 120g
Cukier 50g
Jajka 3 sztuki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.
Krok 2
Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.
Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.
Krok 5
Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.