Smaczne Przepisy

Zupa serowa na żółtkach

 

Czas Przygotowywania: 40 min

Składniki:

Ser topiony      15g

Chleb tostowy      1 sztuka

Ser żółty cheddar      150g

Żółtka       3 sztuki

Plastry wędzonego boczku      150g

Biała cebula      1 sztuka

Mąka      10g

Olej      50ml

Woda      1l

Przyprawy

Orygano      1 szczypta

Kostki bulionowe      2 sztuki

Przygotowanie:

Krok 1

Do wody dodaj kostki bulionowe, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.

Krok 3

Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.

Krok 5

Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.

Krok 6

Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.

 

Zupa krem z pomidorów ze śmietaną

Czas Przygotowywania: 30 min

Składniki:

Cebula      1 sztuka

Puszka pomidorów      400g

Oliwa      2 łyżki

Kwaśna śmietana 12%      4 łyżki

Bulion warzywny      250ml

Przyprawy:

Świerza bazylia      3 listki

Kostki bulionowe      1 sztuka

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj kostkę rosołową i gotój 10 min. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku jeśli uważasz ,że jest taka potrzeba.

Krok 4

Gorącą zupę nalej do talerzy. Wieszch kremu udekoruj śmietaną tworząc uśmiechniętą bużkę oraz listkiem bazylii

 

Zupa toskańska

Czas Przygotowywania: 48 min

Składniki:

Cebula      2 sztuki

Ząbki czonsku      2 sztuki

Bagietka      0.5 sztuki

Oliwa      150ml

Papryczka chilli      1 sztuka

Parmezan      30g

Pomidory z puszki      200g

Koncentrat pomidorowy      1 łyżka

Cukier      1 szczypta

Woda       1l    

Przyprawy:

Kostki Wołowe      1 sztuka

Świerza bazylia      2 sztuki

Gałązka świerzego tymianku      3 sztuki

Przygotowanie:

Krok 1

Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.

Krok 2

Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę wołową.

Krok 3

Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.

Krok 4

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl