Czas Przygotowywania: 40 min
Składniki:
Ser topiony 15g
Chleb tostowy 1 sztuka
Ser żółty cheddar 150g
Żółtka 3 sztuki
Plastry wędzonego boczku 150g
Biała cebula 1 sztuka
Mąka 10g
Olej 50ml
Woda 1l
Przyprawy
Orygano 1 szczypta
Kostki bulionowe 2 sztuki
Przygotowanie:
Krok 1
Do wody dodaj kostki bulionowe, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.
Krok 3
Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.
Krok 5
Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.
Krok 6
Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.
Czas Przygotowywania: 30 min
Składniki:
Cebula 1 sztuka
Puszka pomidorów 400g
Oliwa 2 łyżki
Kwaśna śmietana 12% 4 łyżki
Bulion warzywny 250ml
Przyprawy:
Świerza bazylia 3 listki
Kostki bulionowe 1 sztuka
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.
Krok 2
Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Całość zagotuj.
Krok 3
Zmniejsz ogień, dodaj kostkę rosołową i gotój 10 min. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku jeśli uważasz ,że jest taka potrzeba.
Krok 4
Gorącą zupę nalej do talerzy. Wieszch kremu udekoruj śmietaną tworząc uśmiechniętą bużkę oraz listkiem bazylii
Czas Przygotowywania: 48 min
Składniki:
Cebula 2 sztuki
Ząbki czonsku 2 sztuki
Bagietka 0.5 sztuki
Oliwa 150ml
Papryczka chilli 1 sztuka
Parmezan 30g
Pomidory z puszki 200g
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Cukier 1 szczypta
Woda 1l
Przyprawy:
Kostki Wołowe 1 sztuka
Świerza bazylia 2 sztuki
Gałązka świerzego tymianku 3 sztuki
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.
Krok 2
Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę wołową.
Krok 3
Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.
Krok 4
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.
Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.